dilluns, 26 d’abril del 2010

Unitat 9: La literatura de postguerra

1.
La fi de la guerra civil comportà la consolidació de l’estructura política sobre el poder personal establert ja clarament en una llei de 30 de gener del 1938 i obrí un període de centralització política, administrativa i cultural, en l’aspecte socioeconòmic, la paralització de la reforma agrària i la devolució de les terres als antics propietaris, i la creació dels sindicats verticals . Fins el 1945 la necessitat de reconstrucció econòmica i consolidació política restà emmarcada dins la conjuntura internacional de la Segona Guerra Mundial i en la producció agrícola. Amb l’estímul de la imminent derrota de l'Eix, el 1944 es produí la infiltració de guerrillers republicans (maquis), però la intervenció de les forces armades i la divisió de l’oposició a l’exili determinaren l’abandó de l'intent, que funcionava des del 1939, fou finalment vençuda poema 1949-50. Després de la victòria aliada del 1945, que comportà l'aïllament de l'estat espanyol.

Hi han tres géneres:
La narrativa; hi predommina la novel·la psicològica que aprofundeix en els sentiments i pensaments més íntims dels personatges. Un dels autors que hi destaca és Mercè Rodoreda, Josep Pla, Joan Sales, Pere Calders...
El teatre; va ser el gènere més afectat perqué és van prohibir les representacions.
La poesia: hi han tres tipus de poesia: el postsimbolisme, la poesia experimental i la poesia de base existencia. Hi han un tipo de poesia que es rebela contra la injustícia i es lamenta de la situació. Un dels autors que destacan són: Pere Quart i Salvador Espriu.

2.
Candor: Absència de malícia, sinceritat de qui no té res per amagar.
Fèrules:Estructura rígida generalment de metall amb protecció de cotó que hom empra per a immobilitzar una part del cos fracturada, luxada, o a la qual convé repòs.
Crosses: Estructura rígida generalment de metall amb protecció de cotó que hom empra per a immobilitzar una part del cos fracturada, luxada, o a la qual convé repòs.
Estroncar: Parar de rajar i de fluir.
Esborradissa:Que fàcilment s’esborra.

3.
Estimat Parlament del Món,

Crec que tindria que hi haver una altre solució per solucionar els problemes que hi han al món, ja que ara per ara la única manera de solucionar els conflites que hi han al món és a través de les guerres.
Les guerres són salvatjes, tristes, mor molta gen i només hi ha que explosions i plors dels familiars o dels soldats. A més a més molts soldats que hi van no van per voluntat propia, sinó per obligació i aixó és molt injust, perqué lluitar i morir per algo que tu no has decidit? Tenen que hi haver diferentas solucións per solucionar els problemes que nosiguin amb guerres, com per exemple ajuntant-se els polític i parlar-ho. Diuen que parlan s'enten no?

Helena.

4.
Procediment de la tècnica narrativa que consisteix a exposar d'una forma directa allò que s'agita en el subconscient d'un personatge, o allò que, d'una manera tumultuosa, sorgeix de la seva consciència.

Un exemple pot ser "La plaça del Diamant" de Mercè Rodoreda perquè aquesta novel·la està escrita en primera persona i ens expressa els seus sentiments, dolors, pors...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada